Banja Vrujci nalazi se u podbrđu planina Maljen i Suvobor.Smeštena na obalama reke Toplice na nadmorskoj visini od 180 metara,ova banja ima blagu umerenu kontinentalnu klimu .Njene vode su kalcijumsko-magnezijumske sa temperaturom od 27C.Osim lekovite vode u banji ima i lekovitog blata veoma pogodnog za lečenje reumatičnih oboljenja.Smatra se da je jedno kupanje u Banji Vrujcima po efektu jednako rekreaciji i odmoru puna dva dana. Koliku lekovitost banja u sebi krije otkruio je naš narod mnogo godina unazad.Vrujci subili „Divlja banja“ sve do 1935. godine kada su prerasli u narodno lečilište.Banja Vrujci raspolaže vodom izuzetne izdašnosti koja se kreće od 60-8280 litara u sekundi a prosečno 200 litara po čemu je ubedljivo prva po svim banjama u Srbiji.

bazeni-banja-vrujci3

Termalne vode iznose iz dubine najfiniji mulj, bogat mineralnim i radioaktivnim materijama i polažu ga u blizini izvora i duž reke Toplice koja protice kroz banju. Tako se hiljadama godina natapa tle i stvaraju naslage lekovitog blata, zapravo humusa. Lekovito blato sadrži i po nekoliko hiljada puta vece koncentracije elemenata i jedinjenja nego što ih sadrži lekovita voda.

Pre urbanizacije kompleksa oko lekovitog izvora i recnog korita bila su najveca blatišta, a danas su najznacajnije naslage lekovitog blata u blizini druge vodenice niz reku Toplicu, kao i u koritu same reke. Ovo plemenito blato primenjuje se raznoliko: koristi se na licu mestu, nosi se kucama, ali ga koriste i privatne lekarske ordinacije i centar za rehabilitaciju u Banji Vrujci.

Banja Vrujci se može pohvaliti prelepim bazenima u svojoj turističkoj ponudi. Hotel Vrujci poseduje tri velika bazena različitih dimenzija i dubine. Mogu ga koristiti svi posetioci Banje Vrujci uz kupovinu karte dok gosti Hotela Vrujci pristup otvorenim i zatvorenim bazenima dobijate u sklopu polupansiona. Banja poseduje i bazen sa termalnom i lekovitom vodom temperature 31C. Od nedavno je u Banji Vrujci izgrađen novi kompleks „Nova banja“ koja u sklopu svog kompleksa poseduje pet prelepih atraktivnih bazena različitih dimenzija, dubine i temperature. Bazeni su opremljeni ležaljkama i suncobranima a gostima je na raspolaganju i kafić, restoran, masaže, tretmani blatom i lekovitom vodom, fizioterapeut.

U sklopu privatnog smeštaja banja Vrujci nekoliko vila poseduje sopstvene bazene za svoje goste. To su Vila Jelena, Konak Kondir, Vila Vila, Vila Petra, tako da u vrelim sunčanim danima kada su hotelski bazeni i bazeni drugih kompleksa prepuni ovo je pravo rešenje za vas i vašu porodicu

Preuzeto sa www.banjavrujci.org.rs

bazeni-banja-vrujci5