Ušuškana podno gromada Maljena i Suvobora, ulepšana slikovitim živopisnim krajolicima i pravim srpskim domaćinima velikog srca, Mionica predstavlja pravi mali prirodni raj za sve posetioce.

Pored dobro poznate lekovite Banje Vrujci, rodne kuće vojvode Živojina Mišića u Struganiku, ovo mesto je još obogaćeno vrednim duhovnim blagom i jedinstvenim Spomenikom prirode Ribinca.

Seoski turizam takođe zauzima posebno mesto u mioničkom kraju, tako da se zadnjih godina stalno povećava broj turista koji svoj odmor provode na ovaj autentičan način. Vlasnici seoskih domaćinstava se mogu pohvaliti domaćim gostima koji se stalno vraćaju, ali i gostima koji dolaze iz svih krajeva sveta.

Turisti koji posete ovaj kraj imaju mogućnost da uživaju u bajkovitim prirodnim pejzažima po kojima je Mionica prepoznatljiva, jer ona sa ponosom i razlogom nosi epitet biser Zapadne Srbije.

Gosti svoj ugođaj u ovom mestu mogu upotpuniti konzumiranjem najraznovrsnijih gastronomskih srpskih specijaliteta. Slatke i slane đakonije pripremljene po starim receptima naših baka sastavni su deo svake trpeze naših gostoprimivih domaćina.

Prostire se od ogranaka Maljena i Suvobora ka severu do desne obale reke Kolubare, 80 km. južno od Beograda u severozapadnom delu Srbije. Zahvata površinu od 329 km2. U neposrednoj blizini Opštine prolazi nekoliko magistralnih saobraćajnica (Ibarska magistrala je udaljena nepunih 20 km od Mionice). Mionica je asfaltnim putem povezana sa prugom Beograd Bar i aerodromom za saobraćaj sportskih i lakih aviona u Divcima, udaljenim 7 kilometara. Regionalne saobraćajnice Divci-Mionica-Ljig i Županjac-Bogovađa-Mionica-Divčibare povezuju Mionicu sa Beogradom (86 km preko Bogovađe, 93 km preko Divaca), Valjevom (20 km) i drugim mestima.
Opština ima povoljan geografski položaj i konfiguraciju terena. Područje opštine Mionica, kao i teritorija okruga kome pripada, bogato je šumama i pašnjacima. Odlikuju se zatvorenošću planinskim vencima Maljena i Suvobora na jugu i širokom otvorenošću prema Kolubari, Posavini i Panonskoj niziji ka severu. Osnovne klimatske osobine su umereno kontinentalnog tipa.