Na 100-ak km udalјen od Beograda, leži Rajac, planina najpoznatija po svojim livadama i „Kosidbi na Rajcu“. Izuzetno bogat polјima sa zasadima čuvenog krompira, a poznat je i kao vazdušna banja gde lјudi dolaze da pobegnu iz grada, da udahnu  čist vazduh koje prave lokalne ruže vetrova, a one su sa druge strane izuzetno pogodne za paraglajderiste kojima je ova planina izuzetno dobar poligon za letačke aktivnosti. Nemali broj vikendica na visoravni Rajca su dokaz da lјudi ovde vole da dolaze zbog raznolikih užitaka u prirodi, a za nas ovaj kraj ima odlične terene za veoma sadržajne akcije svih namena.

Rajac se smatra pitomom i laganom planinom shodno činjenici da se najviši vrh sa svojom visinom od 847 m nalazi veoma blizu planinarskog doma (polazna tačka za većinu akcija), tako da ćemo ovog puta maksimalno iskoristiti tu činjenicu. Napravićemo jednu lepu šetnju živopisnim stazama, a naravno imaćemo i pauze koje ćemo iskoristiti za odgovarajuće setove vežbanja. U junskom periodu Rajac je izuzetno lep i pitom, tako da smo izabrali pravo doba godine za posetu ovim krajevima, videćete i sami!

rajac1

Rajac je poznat kao turističko izletište, a šire je poznat po manifestaciji Kosidba na Rajcu koja se tradicionalno održava prve nedelje nakon Petrovdana. Pogodan je i za paraglajding, a do Rajca se vrlo često organizuju i đačke i studentske ekskurzije.[2] Na Rajcu se nalazi Planinarski dom „Duško Jovanović”, kojim upravlja PD „Pobeda” i koji je otvoren preko cele godine.

Pored kosidbe, na Rajcu su se organizovale i sledeće manifestacije: Zlatna rajačka lisica, Memorijal Čika Duško Jovanović, Dan čistih planina na Rajcu.

Na području Rajca postoji više pećina i jama, a najznačajnija je Rajačka pećina, ukupne dužine kanala 286 m. Preovlađuju šume bukve, hrasta, breze, jasena, cera, dok na većim visinama ima četinari: jele i bora.

Okolina

Ovo je čestit i po mnogo čemu čuven kraj, vredan svakog dana i sata posete. Pored mnogih velikana, ovuda je hodio i najveći srpski svetitelj – Sveti Sava. Otuda i manastir Savinac koji je svojoj ženi u čast podigao knez Miloš Obrenović. U njemu je svoje poslednje dane provela i Vukova ćerka, Mina Karadžić.

Tu su još i Rajac, Takovo, Koštunići, Ravna gora.