Project Description

Podelite sa prijateljima

Praesent ut sem dignissim

Kada govorimo o turizmu u Srbiji stranim a i domaćim turistima odmah je u mislima obilje domaće tradiocionalne hrane. Predeo Šumadije i Zapdne Srbije posebno se ističe u ovom segmentu. Kolubarski okrug predstavlja jedan od okruga Srbije koji je na najbolji način sačuvao tradicionalna srpska obeležja i karakteristike, te pretrpeo najslabija ukrštanja i strane uticaje. To se najbolje može primetiti  kroz tradicionalnu kuhinju svojstvenu samo ovim krajevima, koja se može pohvaliti tradicionalnim srpskim receptima i specijalitetima domaće kuhinje. Baš onakvim kakve su pripremale u prošlosti naše bake i prabake. Najpoznatiji specijaliteti svakako su domaća četnička gibanica i čuvena srpska proja. Nezaobilazni su tu tradicionalni domaći kuvani proizvodi, čuvena srpska sarma, čorbast pasulj i prebranac kao i raznovrsna jela od mesa u koima prednjače praseće i jagnjeće pečenje i domaća pršuta i slanina koja se nikako od sira i kajmaka ne sme razdvajati.

tradicionalna hrana

Valjevski kraj i njegova okolina gaje neobičan bogat i poseban kulinarski manir. Mnoge kulinarske manifestacije  potiču baš iz ovih krajeva zato što su upravo ovi krajevi izvor odakle